13. CELOSTÁTNÍ SETKÁNÍ SLÁVISTŮ, ŠTERNBERK 29.6.2013

08.07.2013 10:03

13. CELOSTÁTNÍ SETKÁNÍ SLÁVISTŮ, ŠTERNBERK 29.6.2013

 

Třicetitisícové město Šternberk se poslední červnovou sobotu rozrostlo o několik stovek obyvatel. Proč? Místní odbočka zde totiž pořádala 13. setkání všech slávistů, jehož součástí, jak je již zvykem, je nejen turnaj fotbalový, ale i program společenský i poznávací.

Naše výprava samozřejmě na této prestižní akci nemohla chybět.

Snad vzdálenost, nebo snad vzpomínky na loňské pozábavové dopoledne, kdy ranní odjezd byl posunut o několik hodin, z důvodu neschopnosti řidičů bezpečně dovézt posádky vozů do svých domovů, nás přinutili hledat jiné alternativy dopravy. Nakonec jsme rozhodli pro mikrobus.

V sobotu brzy ráno se tedy před obecním úřadem sešlo všech 18 reprezentantů Veleně. Bílý Mercedes s řidičem Vlčkem (jak stylové), přijel načas. Kustodi naložili všechen materiál do přívěsu a my pohodlně usazeni mohli vyrazit směr Morava.

Cesta ubíhala příjemně, krátká zastávka ve Vysokém Mýtě na kávu a než jsme se naděli, byli jsme, v ten den,ve hlavním městě všech slávistů.

Hned po příjezdu byla vyvěšena naše zbrusu nová vlajka, která budila zaslouženou pozornost. Pak jsem samozřejmě musel ochutnat kvalitu moku pěnivého, jež je naším hnacím motorem. Po hříchu jsem ochutnal, ten den poslední studené pivo. S postupem doby, jak se zvedal počet žíznivců, slabé výčepní zařízení přestalo stíhat a vcelku chutná ranní Holba se proměnila na teplou břečku. Tento zádrhel budiž jedinou výtkou pořadatelům při jinak perfektně organizované akci.

Nu což, kvůli pivu jsme zde přece nebyli. Naším hlavním cílem bylo zvítězit v turnaji! Ten byl zahájen záhy po krátkých proslovech hlavního organizátora Pavla Vavruši, starosty Šterneberka ing. Stanislava Orsága a nově zvoleného předsedy O.P. Martina Kroba.

Do skupiny nám byli nalosováni tito soupeři: Sudovo Hlavno, Tribuna Sever, Rožďalovice A a soupeř nejsilnější, Česká Lípa. V prvním zápase s T.S. jsme se drželi statečně a prohra 1:3, zdá se býti úspěchem. Pak to ale přišlo... V nervy drásajícím utkání s Vikingy z České Lípy, kde se útok přeléval z jedné strany na druhou nakonec zvítězila naše střelecká produktivita a žízeň Plamenova v brance soupeře. Ten ač pod tlakem našich útočníků nebál se odcházet k autové čáře občerstvit se pivkem. 6:1 byl konečný výsledek tohoto zápasu, který byl jistě ozdobou turnaje:-). Dalším soupeřem byli Rožďalovice, loňský vítěz! Do branky se postavil lehce zraněný Pavel Dvoriak a nebýt jeho, nevím nevím, jak bychom dopadli... Pavel v brance doslova čaroval jako jeho slavnější kolega a díky jeho zákrokům se zrodilo opravdové překvapení, remíza 0:0!!! Posledním soupeřem bylo Sudovo Hlavno. Ač motivováni překvapivou remízou, herně jsme nestačili. Jarda Švejda ml. sice za stavu 0:2 zápas zdramatizoval, ale zásah na 1:3 pár minut před koncem definitivně zmařil náš sen o dalším překvapení.

Ze skupiny jsme tedy postoupili do vyřazovacích soubojů ze čtvrtého místa. Tam nás čekal soupeř velmi fotbalově kvalitní, ale lidsky a sportovně naprosto mimo rámec podobných akcí, Odbor Přátel odbočka Praha. Ač bylo jasné, že nemáme nejmenší šanci na úspěch, museli jsme nejdřív převléknout brankáře, následně jsme byli odsouzeni za nasazení dětí do zápasu a nakonec byla naše milá pokladní Jana seřvána sympaťákem Bobym, že ženská nemá na fotbale co dělat... Ani jsem nevěděl, že odbočka Praha má tolik zdatných fotbalistů...

Prohra 1:5 ukončila naše učinkování na tomto turnaji.

Konečné 11. místo se však stalo nejlepším umístění našeho souboru v historii!!! Turnaj nakonec ovládla nově vzniklá odbočka z Mnichovic, která si ve finále poradila se odbočku Praha. Třetí skončil Žilov a pomyslnou bramboru bral domácí Šternberk.

Následovalo slavnostní předání cen vítězům, nejlepším střelcům a hráčům. Zde nutno vyzdvihnout, že i my se dočkali jedné ceny! Náš nejmladší hráč Vítek, obdržel od přátel z České Lípy cenu Fair Play!!! Ještě jednou díky Vikingové!

Součástí setkání byla i beseda s novým generálním ředitelem Jaromírem Šetrlem. Jsme již zvyklí, že se na podobných besedách, kromě toho, že klub nemá peníze, mnoho nedozvíme. Snad jen informace o tom, že Slavia nikdy neuvažovala o angažování Matějovského byla odměněna potleskem. Dejme ale novému řediteli čas. Je to protřelý bafuňář , tak uvidíme.

Po večeři rychlý přesun do místního kulturního domu, kde se konala tradiční slávistická zábava. Problémy s pivem pokračovali i zde, tak jsme každý zvolili jiné alternativy. Krátce před bohatou tombolou jsme zástupci sdružení Donor Pavlu Moulisovi, předali výtěžek ze sbírky z Veleňské Pentle. Spolu s penězi ze vstupného a tomboly tak na účet Donoru přistála úctyhodná částka cca 20.000,-Kč!!! Místní kapela Excess vyhrávala až do ranních hodin a my utráceli poslední zbytky sil na parketu. Ty došly okolo třetí hodiny ranní, takže jsme zaveleli k ústupu. Lahev Sklepmistra (bože kdy jsem to pil naposledy) na cestu a hurá k penzionu Věžka, kde jsme byli ubytováni. Zde k radosti některých, bylo zjištěno, že místní bar je non stop. Ti slabší tedy prchli na pokoje a ti silnější (zkuste si tipnout kdo:-), prchli na bar...

Ráno bohatá snídaně, nástup do autobusu a hurá směr Veleň. Ve dvě odpoledne už sedíme U Arazimů na základně a hodnotíme podařený víkend.

Třinácté setkání je tedy minulostí a nezbývá se těšit na to příští. Kde se uskuteční je ještě ve hvězdách, ale mi víme, že ať to bude kdekoli, bude to akce vydařená a my si jí pořádně užijeme!

Šternberští díky a AŤ ŽIJE SLAVIA!!!

 

TATA

F.F!!!

Vyhledávání